Grootsheid

In een interview met De Volkskrant zegt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum, Ann Goldstein, iets waarvan ik dacht: zo is het! Ze heeft het over kunst en haar museum, maar het geldt voor ons allemaal. Op de vraag of ze met haar plannen het Stedelijk tussen de Tate Modern in Londen en het Museum of Modern Art in New York op de kaart wil zetten, antwoordt ze van niet. Ze zegt: “Ik kijk niet naar posities. Ik kijk naar ons innerlijke kompas: wie we zijn, wat ons doel is. Grootheid komt in alle soorten, maten en plaatsen.”

De Tate Modern en het Museum of Modern Art staan bovenaan een lijstje. Het lijstje van de beste musea ter wereld. Maar hoe waardevol zijn die lijstjes? Er zijn genoeg mensen die het Zilvermuseum in Schoonhoven veel mooier vinden. De kunst is dat te ontdekken. De lijstjes opzij te leggen. Lijstjes die door anderen gemaakt zijn en niet meer zijn dan een algemene rangorde.

Stop met vergelijken, zo vergeet je je eigen kompas. Wie ben je? Wat is je doel? Waar houd je van? Accepteer dat en ga ermee aan de slag. Ieder zijn eigen rol in dit leven. Grootsheid ligt om de hoek. Net zoals die voor Ann Goldstein in Amsterdam ligt en niet in Londen of New York.

Recent Posts

Leave a Comment